تغییرات اخیر در خط مشی مالیاتی چین باعث افزایش قابل ملاحظه در قیمتهای شمش و محصولات طویل فولادی کشورهای متحد المنافع (CIS) و ترکیه شده است.
در تاریخ 28 آوریل 2021 (مصادف با 1400/02/08) وزیر امور مالی چین اعلام کرد: به جهت تضمین بهتر تأمین مواد اولیه و ارتقای کیفیت صنعت فولاد داخلی، تعرفه واردات برای برخی محصولات فولادی شامل: شمش با مقطع مربع که مبدا آنها خارج از اتحادیه کشورهای جنوب شرقی آسیا (آ س آن) میباشد، از اول ماه می، از 2 درصد به صفر درصد کاهش مییابد.
این بدان معناست که فولاد سازان خارج از این منطقه مجبور بودند که محصول خودشان را 2 درصد پایینتر از تولیدکنندگان آ س آن، قیمت گذاری کنند تا در بازار چین، رقابتی بمانند.
بنابر اظهار یکی از تأمین کنندگان اروپایی، این کاهش تعرفه واردات، قطعاً باعث ایجاد زمینه بالایی از تجارت برای تأمین کنندگان کشورهای مشترک المنافع (CIS) و ترکیه خواهد بود.
در همین حال، کشورهای آسیای شرقی نیز نسبت به حذف تخفیفهای صادراتی برای چندین محصول فولادی از جمله میلگرد، نمودهاند.
علاوه بر تأثیر مثبت بر قیمتها، فعالان بازار انتظار دارند که این تغییرات منجر به افزایش حجم صادرات شمش و میلگرد از کشورهای غیر آ س آن، شود.
یک تولید کننده روسی عنوان کرد: در حال حاضر، چین، بهترین منبع از حیث قیمت، میباشد.
در حالی که منافع خریداران در چین به دلیل تعطیلات، از بین رفته است، لیکن مشتریان در ترکیه و شمال آفریقا، قیمتهای بالاتر برای تولیدات کشورهای مشترک المنافع (CIS) را پذیرفتهاند.
اگرچه انتظارات قیمتی در کوتاه مدت به وضوح افزایشی بوده لیکن برخی نگرانیها در خصوص پیشبینیهای بلندمدت وجود دارد.
یک تولید کننده اوکراینی اظهار داشت: ما چشمانداز مبهمی به دنبال حذف تعرفه 2 درصدی واردات در چین داریم. از یک طرف، قیمت شمش میبایست بهتر شود اما از طرف دیگر، منافع بیشتری در فروش به این مقصد از منابع دیگر وجود دارد که باعث ایجاد رقابت خواهد شد.
او افزود: بدلیل فشار ناشی از قیمتهای داخلی شمش و میلگرد در چین، قیمتها برای شمش فولادی افزایشی خواهد بود اما اینکه این افزایش، نتیجه حذف تعرفه واردات است، یک پرسش اساسی است؟
در میان مدت (بازه دو ماهه)، فاصله قیمتی برای محصولات فولادی تخت و طویل، کمتر خواهد شد.
در بلندمدت (بازه 3 تا 4 ماهه)، ما باید انتظار ریزش قیمت را داشته باشیم. تولید فولاد چین در یک دوره ده ساله، در ماه آوریل (اردیبهشت) افزایشی بوده است بنابراین هیچ کاهش تولیدی وجود ندارد.
در حالیکه آینده قیمت نامشخص بود، اکثر فعالان بازار معتقد بودند حجم صادرات شمش و محصولات طویل فولادی از کشورهای مشترک المنافع (CIS) و ترکیه بدلیل تغییرات در خط مشی مالیاتی چین افزایش خواهد یافت.
چین به احتمال قوی در آینده نزدیک صادراتی نخواهد داشت و همین امر، فرصتهای جدیدی برای سایر فعالان بازار مانند ترکیه باز خواهد کرد که منجر به افزایش صادرات این کشور میگردد.
طی سه ماه اول سال 2021، کشور چین 32/1 میلیارد تن شمش فولادی وارد کرده که حدود 91567 تن از آن توسط کشورهای متحدالمنافع (CIS) تأمین شده است و این نشان دهنده افزایش 53 درصدی در مقایسه با مدت مشابه در سال 2020 میباشد. صادر کنندگان ترکیه نیز هیچ حجمی از کالا، صادر نکردند.
در حال حاضر افزایش حجم واردات شمش در چین موجب افزایش قیمت محصولات نیمه تمام در بازار داخلی شده که ناشی از قطع تولید و تقاضای بالای محصولات فولادی طویل در این کشور میباشد.
(Metalbulletin, 10 May, 2021)